Vitalzone Már csatlakoztam Köszi, most nem

Újraélesztés (CPR) egyszerűen, 3 lépésben

Bejelentkezés  |  Regisztráció  | 2018. Július 21. Szombat - Dániel
hirdetes
 | Szerző: Sz.F.
címkék: egészség

Újraélesztés (CPR) egyszerűen, 3 lépésben

hirdetes

Újraélesztés (CPR) egyszerűen, 3 lépésben

Amikor valaki hirtelen szívmegállást szenved, akkor a helyes újraélesztési technika (CPR) ismeretében szó szerint megmentheted az életét. Sajnos azonban a legtöbb olyan helyzetben, amikor valaki hirtelen összeesik, a jelenlévők csak ijedten állnak és nem tudják, hogy mitévők legyenek a váratlan esetben.

A tétlenség azonban a szóban forgó személy életébe kerülhet, ugyanis a szervezet ilyenkor nem képes vért és oxigént eljuttatni a különböző szervekhez, ami rövid időn belül halált okoz. Sajnos csak minden második szívmegállást szenvedett áldozat kapja meg a megfelelő CPR-t, mielőtt a mentősök a helyszínre érkeznének, akik ilyenkor általában már semmit nem tehetnek azért, hogy megmenthessék őket.

hirdetes

 

A legtöbben azért félnek újraélesztést alkalmazni, mert nem akarnak kárt okozni az illető bordáiban, vagy egyszerűen nem mernek (mellkasi tájon) úgy érintkezni egy idegennel nyilvános helyen, ami normál esetben elfogadhatatlan lenne. Csak hogy itt nem normál esetről van szó. A hirtelen szívmegállás gyakoribb a férfiaknál, azonban a nők 50%-kal kevesebb alkalommal kapják meg a szükséges CPR-t egy jelenlévőtől, pusztán azért, mert az ismeretlenek nem mernek hozzájuk nyúlni.

 

Ilyen esetekben a hétköznapi szabályok háttérbe kell szoruljanak egy ember élete érdekében. Ne félj cselekedni! A következőkben megtudhatod, hogy hogyan menthetsz te is életet, ha valakinek megáll a szíve és azonnali CPR újraélesztésre van szüksége!

 

Mi az a CPR és hogyan lehet életet menteni vele?

 

A CPR a cardiopulmonary resuscitation, vagyis kardiopulmonális reszuszcitáció rövidítése. Ha valakinek megáll a légzése – például hirtelen szívmegállás, szívroham következtében, vagy miután majdnem megfulladt – a CPR segít oxigéndús vért juttatni a szervekhez, életben tartva ezzel az áldozatot, amíg a mentősök meg nem érkeznek. A mellkas nyomkodásával nyomást fejthetünk ki a szegycsontra a szív felett. Ilyenkor lényegében az áldozat szívét pumpálod – mert a szervezete önállóan nem képes rá – és így vért juttatsz abból a testük többi részébe.

 

Ha egy ember vérkeringése megáll, akkor akár másodperceken is múlhat az élete. Minden egyes CPR nélkül eltöltött percben 10%-kot esik az esélyük az életben maradásra. Ha valaki nem kap CPR-t, akkor 5 perc elteltével elkezdenek meghalni az agysejtjei. 10 perccel a szívmegállás után 0% esély van a túlélésre. A következő oldalon elmondom, hogyan éleszthetünk újra valakit a CPR segítségével! 

 

hirdetes
hirdetes

hirdetes
hirdetes

A tökéletes görögdinnyés margarita koktél recept

A tökéletes görögdinnyés margarita koktél recept

2018-07-02

A görögdinnye vitathatatlanul a nyár egyik legnépszerűbb gyümölcse. A hatalmas zöld labdák mézédes, lédús gyümölcshúst rejtegetnek magukban, amivel önmagában, vagy számtalan módon elkészítve is felfrissíthetjük magunkat a legforróbb délutánokon.

Ezért kellene masszíroznod a füled különböző pontjait!

Ezért kellene masszíroznod a füled különböző pontjait!

2018-07-02

Ebben a felpörgött világban a mindennapi stressz elkerülhetetlen. A feszültséget okozó tényezőkkel való találkozást nem tudjuk elkerülni, inkább ezért tegyünk, hogy könnyebben fel tudjuk dolgozni.

Mit tegyünk ha a gyerekünk csak a képernyő előtt ül?

Mit tegyünk ha a gyerekünk csak a képernyő előtt ül?

2018-06-30

A mai gyerekek szabadidejük nagy részét a képernyők előtt töltik. Legyen szó okostelefonról vagy számítógépről, szinte mást sem akarnak csinálni mint egész nap ezeket nyomkodni. Vajon mit tehetünk ez ellen?


2018-06-30 Újraélesztés (CPR) egyszerűen, 3 lépésben

Amikor valaki hirtelen szívmegállást szenved, akkor a helyes újraélesztési technika (CPR) ismeretében szó szerint megmentheted az életét. Sajnos azonban a legtöbb olyan helyzetben, amikor valaki hirtelen összeesik, a jelenlévők csak ijedten állnak és nem

2018-07-04 Gyakorlatok az erősebb, laposabb hasért

A központi, belső izmok karbantartása több okból is fontos, de már csak azért is érdemes foglalkozni velük, mert nem csak a hétköznapi feladatokat teszik könnyebbé, de kitartó munkával újra belevarázsolhatod majd magad kedvenc nadrágjaidba is.

2018-07-05 A depresszió árulkodó jelei, amiket csak kevesen ismernek fel

Ha a következő tüneteket vagy viselkedési formákat észleled magadon, akkor meglehet, hogy a depresszió áll a dolgok háta mögött. A megoldás a probléma felismerésével kezdődik!

2018-07-17 Leghasznosabb vitaminok 45 felett!

45 éves kor fölött a testünk már sok változáson ment keresztül a húszas éveinkhez képest. Elengedhetetlenek a testünk helyes működéséhez ezek a vitaminok, ezért ne feledkezz meg róluk. Megmutatjuk melyek, azok a vitaminok, amikből sokkal többet kellene fo

Fogyassz te is több paradicsomlevet!

Neked is sokkal több paradicsomlevet kellene fogyasztanod, a most következő cikkben elmondjuk, hogy miért olyan egészséges a paradicsomlé, olvasd el te...

Ismerjétek meg az elképesztő eredményeket amiket az alma diétával értem el!

A súlyunk folyamatosan nagy kihívások elé állít, főleg a nyári strandszezonban. Mindenki az álomalakra vágyik, de csak nagyon kevesen vannak annyira...




IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrissebb fogyással, alakformálással kapcsolatos hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.